Wat is en doet botox bij rimpels?

BOtuline TOXine is een gif van de bacterie clostridium botulinum. Dit gif wordt in zeer kleine hoeveelheden gebruikt voor medische doeleinden. Azzalure of BOtuline TOXine zorgt voor een blokkering van het signaal van de zenuw dat wordt overgebracht op de spier. Door deze blokkering kan de spier minder goed samentrekken. Het gif verspreidt zich niet door het lichaam het blijft vlak bij de spiertjes zitten. De rest van het lichaam merkt er dan ook niets van. Vooral de voorhoofd rimpels, de rimpels (soms diepe groeven) boven de neus (fronsrimpel) en naast de ogen (kraaienpootjes) zijn uitermate geschikt om een BOtuline TOXine te behandelen.

Azzalure is een cosmetische variant van de BOtuline TOXine. De Nederlandse autoriteiten hebben deze variant wél goedgekeurd en geregistreerd voor het behandelen van rimpels in het gelaat.

Medi-Mooi behandelt daarom bij voorkeur met Azzalure.  Uiteraard kunnen wij u ook helpen met een andere BOtuline TOXine variant. In samenspraak met u zal gezocht worden naar het meest geschikte middel.

De behandeling

De behandeling is nagenoeg pijnloos. Met uiterst fijne injectienaalden wordt kleine hoeveelheden Azzalure in de rimpelveroorzakende spier gespoten. De naaldjes zijn zo klein dat u er bijna niets van merkt. Afhankelijk van de hoeveelheid te behandelen gebieden, duurt de behandeling 15 tot 30 minuten. De behandeling is bij de huisartsenpraktijk Medi-Mere in de Poortkliniek

Na de behandeling

Na de behandeling bent u “gewoon toonbaar” en kunt u uw dagelijkse werkzaamheden vervolgen. Na een paar dagen zal het effect van Azzalure / BOtuline TOXine merkbaar zijn en het maximale effect is na twee weken aanwezig: de spieren zullen meer ontspannen zijn en de rimpels minder nadrukkelijk aanwezig. Het karakter en de persoonlijkheid van het gezicht blijft behouden. Mensen zien er jonger en uitgeruster uit.

Het beste resultaat is te behalen wanneer u vlak na de behandeling de ingespoten spieren frequent gebruikt. Verder is het af te raden de eerste 24 uur niet in de zon of sauna te zitten en intensieve inspanning te verrichten. Direct contact met de injectie regio’s dient u de eerste uren te vermijden.

Een enkele keer kan een kleine bloeduitstorting ontstaan, die na een dag of 5 weer verdwenen is.

De bijwerkingen

De bijwerkingen en complicaties van Botuline Toxine zijn bijzonder klein en dit middel wordt al jaren lang door vele artsen veilig toegediend.

Een afhangend ooglid is een zeldzame bijwerking en herstelt spontaan.

Een lokale kleine bloeduitstorting kan ontstaan en zal binnen een paar dagen zijn verdwenen.

De interacties

Medicijnen, die -net als dit medicijn- invloed hebben op de prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren, zoals 4-aminopyridine, benzodiazepinen, bepaalde antibiotica (o.a. aminoglycosiden, lincomycine (= Lincocin®), polymyxine (Polytrim®), tetracyclinen en spectinomycine), choline-esterase-remmers, corticosteroïden, guanidinen en lithium (= Camcolit®, Priadel®, Litarex®).

Algemeen

Vertel uw arts welke medicijnen u gebruikt. Zo kunt u voork¢men dat u medicijnen krijgt voorgeschreven, die niet mogen worden gecombineerd met medicijnen die u al gebruikt.

De contra-indicaties

  • Overgevoeligheid of allergie, voor een of meer van de bestanddelen (o.a. menselijk albumine) of voor vergelijkbare medicijnen
  •  Spierziekten, bepaalde (bijv. myasthenia gravis)
  •  Zwangerschap

Hoe lang blijft het effect?

Het maximale effect is aanwezig na twee weken, echter na een paar dagen bemerkt u dat de BOtuline TOXine al wat gaat werken. Het wordt dan al wat lastiger bepaalde spiertjes te spannen. Het resultaat is echter niet blijvend. Het effect zal zeker 3 tot 6 maanden aanhouden, dit verschilt van persoon tot persoon. Wanneer het effect minder wordt kan de behandeling worden herhaald. We bemerken in de praktijk, dat mensen die vaker behandelt zijn, minder snel terug komen omdat het gewenste resultaat langer aanhoudt.

Verder is er geen 100% garantie dat de Botox de rimpels verminderd. In de praktijk blijkt echter dat er in 90% van de gevallen een duidelijke verbetering zichtbaar is. De overige 10% is overigens vaak het gevolg van te hoge verwachtingen.