Ooglidoperatie

Correctie van hangende oogleden

Bij het vooronderzoek voor de ooglidoperatie/correctie wordt er gekeken of u in aanmerking komt voor onze behandeling. Mocht dit zo zijn, dan ontvangt u van de arts informatie over de behandeling en over de te verwachten resultaten. Vervolgens vraagt de arts naar uw medische voorgeschiedenis en naar de medicijnen die u gebruikt. Ook wordt de bloeddruk gemeten. Mocht deze te hoog zijn, dan kan de arts besluiten deze eerst door uw huisarts te laten behandelen. Een verhoogde bloeddruk vergroot namelijk de kans op een (na)bloeding.

De operatie

De operatie vindt plaats in Huisartsenpraktijk Medi-Mere in de Poort Kliniek duurt circa 1 uur en bestaat uit de volgende stappen:

 • Aftekenen van het overschot aan huid met een viltstift.
 • Onder de huid worden injecties gegeven met locale verdoving (lidocaine met adrenaline). De injectie kan wat gevoelig zijn. Als de verdoving ingewerkt is, voelt u weinig of niets meer van de operatie. De adrenaline in de verdoving knijpt de bloedvaatjes dicht waardoor het bloeden tijdens de behandeling minder is.
 • De huid wordt gedesinfecteerd met betadine/jodium.
 • Het teveel aan huid en spier wordt verwijderd. Bij uitpuilend vet wordt het bindweefselschot ingeknipt en wordt het vet vervolgens verwijderd.
 • De huidranden worden gesloten met niet-oplosbare hechtingen (deze geven geen wondreactie). Er wordt meestal één doorlopende hechting geplaatst omdat dit een betere wondgenezing geeft. Na 5 tot 7 dagen wordt deze hechting er in één keer uitgehaald. De snedes worden zo gemaakt dat het litteken later niet of nauwelijks zichtbaar is. Op de wond worden kleine pleistertjes (steristipjes) aangebracht.

Direct na de behandeling

Circa 30 minuten wordt het operatie gebied gekoeld. Het verdient aan te bevelen dat u thuis het operatie gebied nog een paar keer die dag koelt. (diepvries doperwtjes in een washandje geeft het beste resultaat).

Indien geen nabloedinkjes aanwezig zijn, kunt u direct na de ooglid correctie behandeling weer naar huis. Er komt geen verband op de ogen. Bij wet is het niet toegestaan om direct na de behandeling zelfstandig auto te rijden. Neem daarom iemand met u mee op de dag van behandeling of kies voor het openbaar vervoer.

De oogleden kunnen de eerste dagen blauw en gezwollen zijn. Ook treedt een tijdelijke zwelling met blauwe verkleuring op van de onderoogleden. Dit is niet iets om u ongerust over te maken; de zwelling en blauwe plekken trekken geleidelijk weg. Uw ogen kunnen de eerste week ook lichtgevoelig zijn en branderig aanvoelen.

Neem voor de zekerheid een zonnebril mee en draag deze zonodig de eerste week. Rokerige ruimtes kunt u beter vermijden. De eerste dag na de ooglid correctie behandeling zult u het nog rustig aan moeten doen, maar na twee dagen kunt u weer licht huishoudelijk- of administratief werk verrichten.

Hechtingen verwijderen

Na 5-7 dagen worden de hechtingen verwijderd.

De eerste weken na de ingreep

Contactlenzen dient u na de behandeling niet te dragen. Dit mag weer na verwijdering van de hechting.

Douchen: men mag wel douchen na een ooglidcorrectie maar de wond moet bij voorkeur droog worden gehouden (totdat de hechtingen verwijderd zijn). Mocht de wond toch nat geworden zijn, dep dan de oogleden voorzichtig droog.

Make-up: Zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, kunt u uw ogen niet opmaken. Deze periode duurt ongeveer een week.Hierna kunnen nog bloeduitstortingen zichtbaar zijn en kunnen de oogleden tot 1 á 2 maanden nog licht gezwollen zijn. In die periode mag u desgewenst de ogen wel opmaken, maar met enige voorzichtigheid, met name bij het verwijderen van de make-up. Niet teveel kracht uitoefenen op de wond!

Zwemmen: de eerste 7-10 dagen mag u niet zwemmen; in ieder geval niet voordat de hechtingen verwijderd zijn en de wondjes genezen.

Werken: in principe mag u snel weer aan het werk zolang u de eerste week maar lichamelijke inspanning vermijdt. Houdt er rekening mee dat de oogleden de eerste 2 weken blauw en gezwollen kunnen zijn.

Voorkom de eerste week ook druk op het hoofd door tillen, bukken en persen zoveel mogelijk te vermijden. Hierbij wordt de kans op een nabloeding namelijk vergroot.

Gedurende de eerste zes weken wordt u aangeraden de littekens zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht. Gaat u toch in de zon, gebruik dan een zonnebril en een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.

Na drie maanden volgt er meestal een eindcontrole. Veel mensen gaan na 10 dagen na de behandeling littekenzalf gebruiken hoewel dit niet verplicht is. De zalf die het meest gebruikt wordt en in de praktijk het beste bevalt, is de littekenzalf van Biodermal. Deze zalf is voor circa € 12,50 zonder recept bij de drogisterij verkrijgbaar en is niet minder goed dan duurdere zalven.

Mocht u nog andere vragen hebben over ooglidchirurgie, maakt u dan een afspraak bij ons. Wij zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden.

Algemeen

Vertel uw arts welke medicijnen u gebruikt. Zo kunt u voork¢men dat u medicijnen krijgt voorgeschreven, die niet mogen worden gecombineerd met medicijnen die u al gebruikt.

Risico’s en complicaties

Niet alleen de meest voorkomende maar ook de zeldzame en ernstige bijwerkingen worden hieronder beschreven. Echter, bij een ooglidcorrectie van de bovenoogleden treden zelden problemen op. Vrijwel alle patiënten zijn zeer tevreden met het resultaat van de operatie.

 • Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de lidrand: Iedere operatie van het bovenooglid veroorzaakt weefselreactie en een tijdelijke verstoring van de lymfeafvoer, waardoor het onderste deel van de lidrand na de operatie dikker is. Deze zwelling neemt geleidelijk af maar dit kan wel enkele weken duren. Bij het verwijderen van de huid worden automatisch ook de zenuwen die door de huid lopen doorgesneden. Hierdoor kan het ooglid soms enkele weken wat gevoelloos zijn; ook dit herstelt geleidelijk.
 • Oogontsteking: Door verstoring van de lymfeafvoer is de kans op een oogontsteking de eerste weken na de behandeling vergroot. Indien dit gebeurt, moet u contact met ons opnemen. Wij zullen u dan controleren en zo nodig oogdruppels voorschrijven.
 • Littekens: Bij iedere patiënt ontstaat er een litteken. Littekens zijn het gevolg van de operatietechniek en de reactie van de huid op de operatie. Wanneer wonden bij u in het algemeen mooi genezen, heeft u meer kans op een mooi litteken dan iemand bij wie littekens altijd goed zichtbaar blijven. Stoppen met roken bevordert een fraaie genezing. Overigens plaatst de chirurg de snee zoveel mogelijk in de huidplooi, zodat het litteken niet of nauwelijks zichtbaar is bij rechtuit kijken.
 • Asymmetrie van de huidplooi in beide bovenoogleden: Ondanks een zorgvuldig uitgevoerde operatie kan het voorkomen dat er een verschil in hoogte bestaat tussen de huidplooi links en rechts. Een geringe asymmetrie is trouwens normaal, zowel voor als na correctie van het bovenooglid. Wanneer er na enkele maanden nog een duidelijke en storende asymmetrie van de huidplooi bestaat, is dit te verhelpen door nog een reepje huid te verwijderen.
 • Zandgevoel en irritatie van het oog door uitdroging: Dit is een zeldzame complicatie. Na het verwijderen van huid/spier uit het bovenooglid kan de ooglidrand iets te hoog staan waardoor het ooglid onvoldoende sluit. Gedurende de eerste week is dit normaal door de zwelling van de oogleden; hierna wordt dit steeds minder. De sluitfunctie kan verminderd zijn door het litteken waardoor het oog iets sneller uitdroogt.
 • Bij patiënten die al een traanfilm van matige kwaliteit of een lage traanproductie hebben, kan een geringe uitdroging van het hoornvlies optreden. Dit voelt aan alsof er zand in het oog zit.  Soms is het nodig hiervoor druppels (kunsttranen) te gebruiken. Mocht er voor de operatie sprake zijn van zeer droge ogen, dan is het niet aan te raden om een cosmetische ooglidcorrectie te laten verrichten. Het gevaar bestaat dan dat u na de operatie nog meer last krijgt van droge ogen.
 • (na)bloedingen: Hoewel de kans op een (na)bloeding niet groot is, is deze nooit volledig uit sluiten. Mocht dit toch gebeuren, dan dient u direct contact met ons op te nemen. Meestal stopt de bloeding vanzelf en veroorzaakt het alleen een verkleuring van de huid die binnen enkele weken weer verdwijnt. Heel zelden kan de bloeding zich uitbreiden tot achter het oog waardoor druk op de oogzenuw kan onstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot vermindering van het gezichtsvermogen. Hoewel dit zeer zelden voorkomt, dient u bij twijfel toch altijd direct contact met ons op te nemen.
 • Kleurverschillen tussen de huid boven en onder het litteken: De kleur van de huid in het bovenooglid verloopt van boven naar onder enigszins van licht naar donker. Door het weghalen van de huid kan de overgang duidelijker zichtbaar worden. Na de operatie zijn de bloedvaten in het ooglid verwijd; hierdoor is het bovenooglid de eerste tijd na de operatie meer rood, vooral bij mensen met een dunne huid en een lichte huidskleur.
 • Complicaties treden bij een ooglidcorrectie gelukkig zelden op.

Het uiteindelijke resultaat is vrijwel altijd goed en de patiënten zijn over het algemeen erg tevreden.